L’espectacle pirotècnic de la Nit de l’Albà, que se celebra la nit del 13 d’agost en honor a la patrona d’Elx, està compost per més de 2.000 quilos de pólvora i 90.000 coets, a més de per la tradicional gran Palmera de la Verge, que arriba als 300 metres d’altura.

Encara que la forma de la Nit de l’Albà ha evolucionat al llarg de la història, la veritat és que ha sabut sempre mantindre l’aspecte comunitari que tant sorprén els qui la contemplen per primera vegada. No es tracta d’un castell de focs artificials usual, sinó de tota una ciutat que és alhora protagonista i espectadora d’una gran ofrena de llum i so a la seua Patrona.

Uns minuts abans de mitjanit, els trons i esclats de llum es detenen sobtadament, s’apaguen les llums, sona el Gloria Patri, l’últim cant del Misteri d’Elx (declarat per la UNESCO Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat) i des de l’alt de la torre de la basílica de Santa Maria sorgeix la majestuosa Palmera de la Verge, ofrena a la patrona que il·lumina tota la ciutat.

Elx, la ciudad de la alegría

La tradició marca dues de les nits més singulars de les festes, la del 13 d’agost amb la Nit de l’Albà i la nit del 14 d’agost, la Nit de la Roà. La nit del 13, la pólvora es fa protagonista indiscutible en una explosió de llum, color i so.

La Nit de l'Albà en Turismo Costa Blanca

La nit del 13 d’agost és la Nit de l’Albà, una de les celebracions més esperades per la població il·licitana. Aquesta nit, en la qual centenars d’artificis pirotècnics visten la nit de llum, color i so, també és coneguda com la nit del foc.

Fiesta de Interés Turístico

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, ha declarat Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana a la Nit de l’Albà d’Elx, segons publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Més informació

Fotos: Salva Gonzálvez

LA NIT DE L'ALBÀ

La nit del 13 d’agost se celebra a Elx la Nit de l’Albà. Aquesta nit, centenars d’artificis pirotècnics visten la nit il·licitana de llum, color i so. Es tracta d’un espectacle pirotècnic a manera d’ofrena de focs artificials dedicats a la Patrona d’Elx, la Verge de l’Assumpció.
Aquesta festa, molt característica de la ciutat, té el seu origen en l’Edat Mitjana, en la qual s’encenien lluminàries amb la finalitat d’espantar les forces del mal en la vespra dels dies grans d’Elx i les famílies ofrenaven a la Verge el tret d’un coet per cadascun dels seus fills i filles.
Hui, aquella tradició ha derivat en el llançament de tota mena de focs d’artifici de manera coordinada i alterna des de diferents punts de la ciutat. És costum que habitants d’Elx i visitants acudisquen a les terrasses dels edificis per a contemplar i participar en l’espectacle pirotècnic.
Els coets i els focs artificials se succeeixen des del començament de la Nit de l’Albà fins minuts abans de la mitjanit, moment en el qual, cessa l’activitat pirotècnica, les llums del perímetre de la basílica de Santa Maria s’apaguen i de fons sona l’últim motet del Misteri d’Elx, el “Gloria Patri”. Després de la peça musical s’alça la Palmera de la Verge, una gran palmera de llum blanca que es llança des del campanar de la basílica de Santa Maria, i que il·lumina durant uns segons el cel de tota la ciutat.
Després del moment màgic, tornen a encendre’s les llums i en el campanar de la basílica apareix una imatge incandescent de la silueta de la Patrona d’Elx, mentre s’escolta la famosa havanera “Aromes il·licitanes”, que és cantada per tota la població des de terrasses i balcons.

Per a concloure, és tradicional finalitzar la celebració menjant meló d’Alger, amb la finalitat de “refrescar les goles ofegades per l’emoció, la calor i la pólvora de tan espectacular nit”.
La Nit de l’Albà és molt més que una festa. És un espectacle pirotècnic únic, no sols per la intensitat de la pólvora que s’utilitza, sinó també per les emocions que genera en els qui la contemplen.

La Nit de l’Albà està declarada Festa d’Interés Turístic Nacional

Els orígens de la Nit de l’Albà es troben a la fi de l’Edat Mitjana, coincidint amb els orígens de la Festa o Misteri d’Elx, declarat per la UNESCO en 2001 “Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat” (Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des de 2008). Cap per tant inserir la Nit de l’Albà en l’inici del cicle festiu d’agost, el dia 13, que anuncia el començament dels festejos en honor a la Patrona d’Elx, la Verge de l’Assumpció.

Segons els documents que es troben en l’Arxiu Municipal d’Elx, en l’Edat Mitjana ja existia una festa del foc per a celebrar l’arribada dels dies grans dedicats a l’Assumpció de la Mare de Déu als cels. En aquesta celebració, es disparaven coets en honor a la Verge per “cada fill” a manera d’ofrena, un costum que es manté en l’actualitat i que les persones particulars dediquen i ofereixen principalment a éssers que ja no viuen. També les empreses il·licitanes patrocinen palmeres per a felicitar clients i amistats amb motius de les Festes Majors d’Elx.

La festivitat es documenta des del segle XVI, data en la qual ja consta que s’encenien les llums en les finestres de les cases i a la part alta de les muralles es disparaven canons i arcabussos per a allunyar les forces del mal el dia de la Festa. Precisament, es conserva un edicte del Consell del 18 de maig de 1587 en el qual es va prohibir que es dispararen els canons des de les torres i muralles pels desperfectes que causaven en aquestes defenses.

Cristòfol Sanz va escriure, en la que es coneix com a primera història d’Elx -un manuscrit conservat en l’Arxiu Històric Municipal- el següent: “hacen muchas luminarias y fuegos de pólvora, más que en ninguna parte del reino. Mucha artillería e invenciones de cohetes…”

En el segle XVIII, existeixen notícies que el Consell sufragava un gran castell de focs artificials que es cremava en la façana de la Casa Consistorial. I en el segle XIX apareixen referències al llançament d’una gran palmera de focs artificials a les dotze de la nit des de la torre de l’Ajuntament.

Després del començament del tret d’una gran palmera de focs artificials en el segle XIX, el cronista Ruiz de Lope i Pérez, en referir-se al 13 d’agost de 1857, indica: “En la noche de albada de Nuestra Señora la Virgen de la Asunción, patrona y 12 horas de ella del 13 de agosto de 1857, se elevaron al echar al vuelo todas las campanas, 150 cohetes en la torre del Consejo de la Casa del Ayuntamiento, por orden de éste, dando el resultado bastante bello y pintoresco que imaginarse pueda. Fueron trabajados dichos fuegos por el pirotécnico Antonio Albarranch de Ruiz y su hijo José, de la calle de San Jayme de esta poblaciòn. Costaron 120 reales vellón”. Es tractava per tant de la culminació de la Nit de l’Albà en la mitjanit del 13 d’agost, documentant-se d’aquesta manera el procés de creació de la Palmera de la Verge per la família de pirotècnics locals Albarranch.

En el segle XX, la decisió municipal de no sufragar festes de caràcter religiós durant la República va donar lloc a la tutela estatal de la representació del Misteri d’Elx, i va provocar també la creació a la ciutat d’una comissió de festes cíviques formada per representants del comerç i la indústria locals, que van aportar i van recollir recursos per a l’organització de les celebracions que envoltaven el Misteri. I, entre aquestes, cal destacar la Nit de l’Albà. Una de les iniciatives d’aquesta comissió va ser instaurar, en 1935, l’anomenat “coet ofrena”. Aquest moment dins de la Nit de l’Albà consisteix en el llançament de milers de dotzenes de coets.

A partir de 1969 el lloc de llançament de la Palmera de la Verge es va traslladar des de l’Ajuntament (Torre del Consell) fins al campanar de la basílica de Santa Maria per a donar-li major vistositat, atesa la major altura d’aquest i el fet de no tindre edificis més alts al seu voltant, cosa que permetia una millor visió des de nombrosos punts de la ciutat.

Actualment, si bé la Nit de l’Albà ha experimentat diversos canvis al llarg de la història, la presència de llums i trons ha sigut sempre una constant. L’esperit tradicional i popular d’aquesta celebració s’ha mantingut fins als nostres dies, de manera que no es tracta d’un espectacle de focs artificials comú que es contempla de manera passiva, sinó de tota una ciutat llançant focs d’artifici, de tot un poble espectador i alhora artífex de l’acte festiu.

A les 23.15 hores comença oficialment la Nit de l’Albà organitzada per l’Ajuntament d’Elx. S’hi disparen un poc més de 300 palmeres de focs artificials de color, seguint l’ordre de llançament establit prèviament (s’edita un programa de mà amb l’ordre de llançament d’aquestes palmeres).

 

El tret, si bé es realitza des de diversos punts de la ciutat, es produeix principalment des dels voltants de la basílica de Santa Maria, temple on es representa La Festa o Misteri d’Elx i des del campanar de la qual es llança la palmera final.

 

Aquestes més de 300 palmeres de focs artificials són patrocinades per particulars, empreses, comerços, entitats, associacions, que, uns mesos abans de la celebració, contracten amb l’Ajuntament el tret d’aquestes palmeres a manera d’ofrena a les persones estimades, amistats o clients. Es tria el color i la grandària i, al seu torn, s’indica en unes escasses línies la dedicatòria que es desitja que aparega en el programa de mà. Aquest tipus de palmeres són úniques, ja que per al seu llançament s’utilitza una armadura, tipus embut, amb orificis en la part superior per on es col·loquen de manera manual les canyes dels coets de color que formen en el seu conjunt cada palmera.

A les 23.30 hores, 15 minuts després d’iniciar-se la Nit de l’Albà, comença el denominat “coet ofrena” (la coetà), coetada que es combina amb el tret de les palmeres de color. Es tracta de la part més antiga de l’espectacle pirotècnic. A partir d’aquest moment i fins a les 23.55 hores, es disparen 8.000 dotzenes de coets (96.000 coets), 1.500 coets de carcassa (coets de major potència) i 90 palmeres de braços que simulen ser palmeres del palmerar il·licità (amb tronc i palmes). L’inici del coet ofrena l’anuncia la Palmera Imperial, una palmera formada per 7 braços que recorda la palmera natural d’aquestes mateixes característiques que es troba en l’Hort del Cura, jardí emblemàtic del Palmerar d’Elx (el Palmerar d’Elx està declarat Patrimoni Mundial per la Unesco des de l’any 2000).

A més de tot aquest tret planificat de focs artificials i coets, la població de la ciutat continua disparant milers de quilos de pólvora en forma de diversos articles pirotècnics sense cap mena d’ordre, mesclant-se així amb els trets oficials, però sense arribar a interferir en cap moment els uns amb els altres.

A les 23.57 hores acaba el tret de coets i palmeres, tant els oficials com els particulars, i s’apaguen les llums del perímetre de la basílica de Santa Maria per a poder contemplar amb tota la seua esplendor el moment culminant de la nit. El tancament de la Nit de l’Albà es produeix amb el tret de la que és considerada com la palmera més gran de focs artificials del món, coneguda popularment com la Palmera de la Verge o de la Mare de Déu.

Tres minuts abans de la mitjanit s’escolta, a través d’un potent sistema de megafonia, l’últim motet del Misteri d’Elx, “Gloria Patri”. La peça musical culmina a les 24:00 hores, moment en el qual es dispara la Palmera de la Verge, palmera sufragada també per l’Ajuntament d’Elx.

Aquesta palmera està formada per 1.500 coetons d’un major calibre que els habituals, de color blanc-perla. Aconsegueix una altura de 300 metres i una obertura de 700 metres de diàmetre, i és visible des de tota la ciutat, les partides rurals del camp il·licità i fins i tot poblacions veïnes com Santa Pola, Crevillent, part del Baix Segura o Alacant.

La Palmera de la Mare de Déu es pot contemplar durant uns 30 segons des del moment del seu tret. La seua caiguda en forma de cúpula és lenta i elegant, i provoca l’emoció tant de locals com de visitants que es troben a la ciutat atrets per la bellesa de tan singular espectacle.

Quan la Palmera de la Verge o de la Mare de Déu s’apaga, s’encén una estructura metàl·lica d’un poc més de tres metres d’altura amb bengales en el campanar de la basílica, que forma la silueta de la Patrona d’Elx representada en la seua iconografia actual: coronada, dempeus i en actitud orant. La silueta incandescent de la Verge es mou mirant tota la ciutat, com si es tractara d’una benedicció a tota la població.

Aquesta figura de la Verge de l’Assumpció roman encesa quasi un minut, i, quan comença a apagar-se, des de la potent megafonia instal·lada als voltants del temple, sona la popular havanera “Aromes Il·licitanes” que és taral·larejada pels i per les habitants d’Elx des de les seues terrasses, balcons i finestres.

A continuació, es produeix el volteig de les campanes de la basílica de Santa Maria en acció de gràcies, amb un toc alegre dedicat a la Patrona d’Elx, que anuncia així l’arribada dels dies grans de les Festes d’Elx. La Nit de l’Albà es tanca menjant el tradicional meló d’Alger amb la finalitat de “refrescar les goles ofegades per l’emoció, la calor i la pólvora de tan espectacular nit”.

LA NIT DE L'ALBÀ EN LÍNIA

Associació “Amics de la Nit de l’Albà”

L’Associació “Amics de la Nit de l’Albà” va nàixer en 2010. Els promotors de la idea van llançar una proposta a través de les xarxes socials en què sol·licitaven que la Nit de l’Albà fora declarada Festa d’Interés Turístic. En tan sols uns dies, la iniciativa va mobilitzar a un gran nombre de persones i, atés el gran acolliment en la societat, es va elevar una proposta al Ple de l’Ajuntament d’Elx per a començar els tràmits per a sol·licitar la seua declaració. La proposta va comptar amb el suport unànime de tots els grups polítics amb representació municipal.

Després de la constitució oficial en aquest mateix any de l’Associació, aquesta es va posar a la disposició de l’Ajuntament d’Elx per a ajudar en tot el possible per a aconseguir la declaració d’interés turístic per a aquesta festa.

#lanitdelalba #Elxenfestes pic.twitter.com/l6mDaYyx

— Diana Palazon (@DianaPalazon) August 13, 2012

Esta noche las tinieblas se convierten en alba con el espectáculo pirotécnico singular de #LaNitdeLalba #ElxEnFestes pic.twitter.com/acCJVxix7S

— Datils & Tours Travel Bloggers (@datilsandtours) August 13, 2015

Visca #LaNitDeLAlba #ElxEnFestes pic.twitter.com/OdSexRg9gy

— Loli Deskua (@deskua) August 13, 2016

Disfruta #LaNitDeLAlba #LaRoa… y descubre los restaurantes que ofrecen #VinosAlicanteDOP: https://t.co/ppN7fsZs52 pic.twitter.com/ngbfB1QXtx

— Alicante Wine (@Vinos_ALICANTE) August 9, 2016

Ya se huele la pólvora, La Nit De L’Albà se viene, la noche de los ilicitanos. #LaNitDelAlbà #ElxEnFestes pic.twitter.com/WCKWfwTX3M

— Zidanethebest?? (@z_thebest) August 13, 2019

La Repostería os desea felices fiestas a todo el pueblo de Elche!

Nuestro día favorito sin duda #laNitdeLalbà.

Que disfrutéis!
?Jorge Juan 31. ⁰

☎️ 96-667-22-02#Pastelería #Cafetería #Catering #Gastrobar #Bodas #Eventos #Elche https://t.co/0ZoiAWSZen pic.twitter.com/RVOgKZCvTl

— La Repostería (@LaReposteriaElx) August 7, 2019

De vuelta de Elche al ver los fuegos artificiales #Lanitdelalba pic.twitter.com/NKPQVvacJU

— GRU (@Karl4all) August 13, 2013

A 5 días de las vacaciones y a 3 de mi momentazo favorito, #laalborada #lanitdelalba #Elche , #feliz pic.twitter.com/5WCVETn5

— Maria Angeles Medina (@magelesmedina) August 9, 2012

volver al inicio