Concert
Dissabte 3 de desembre de 2022
COR CANTICUM NOVUM I COR DE XIQUETS LA MANO DE GUIDO
Lloc: Església de Sant Joan. Barri del Raval d’Elx
Hora: 20.00 h
PROGRAMA
Concert interpretato pel Cor Canticum Novum i el Cor de Xiquets de la Mano de Guido, sota la direcció musical de Rubén Pacheco.
CALENDA
En l’arxiu històric de la basílica de Santa Maria d’Elx es conserva una Calenda de Nadal. Es tracta de la música d’una anunciació del Nadal tradicional en l’Església. Des de fa uns anys, el Vaticà ha recuperat aquest cant de la Calenda en el dia abans del Nadal, si bé la música que conté la Calenda d’Elx és una mica diferent, més antiga. Segons l’arxiver de Santa Maria, Joan Castaño, encara que la partitura de la Calenda d’Elx no està datada, el tipus de document, de tinta i de paper, fa pensar que la seua antiguitat podria ser de finals del segle XVII o principis del XVIII.
La partitura de la Calenda d’Elx, encara que estava localitzada, fins ara no havia sigut cantada. Amb aquesta interpretació, s’ha aconseguit posar en valor aquest tresor conservat en la basílica de Santa Maria d’Elx.
MAGNIFICAT, de MATIES NAVARRO
Maties Navarro, “natural de la Vila d’Elig”, va nàixer en una data pròxima a 1666. Entre 1673 i 1678 va ser infant en la capella de Santa Maria, de la qual el seu pare, Lluis Navarro, era músic. Després dels seus primers anys de formació a Elx, per les seues qualitats musicals i bona veu va passar a formar part del cor d’infants d’Oriola en 1678, completant la seua formació musical durant els anys següents a la ciutat episcopal.
En 1685, Navarro torna a Elx en ser nomenat mestre de capella de Santa Maria. En 1692, després de set anys com a mestre de capella a Elx, va ser nomenat mestre de capella de la catedral d’Oriola, càrrec que va ocupar durant més de trenta anys, fins a la seua mort el 7 de març de 1727.
Quasi quatre-centes composicions de Maties Navarro es conserven en l’arxiu de la catedral d’Orihuela, entre elles, aquest cant del Magnificat.
EL CANT DE LA SIBIL·LA
El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic de melodia gregoriana que s’interpreta de manera tradicional en la Missa de Gall a les esglésies de Mallorca, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2010.
És interpretat per un xiquet o una xiqueta, vestit amb túnica i capa, i portant una espasa. Profetitza l’arribada del Redemptor i del Judici Final.
Entrada lliure