HORT DELS PONTOS

L’hort, situat dins de la Ruta del Palmerar, i part de la Sendera del Palmerar PR-CV 439, forma part del Palmerar Històric d’Elx declarat com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. En ell, es troba la casa d’hort tradicional més antiga de la ciutat.

L’edificació es va construir en 1900 i és un exemple d’habitatge tradicional comú existent en el camp d’Elx. Es tracta d’una casa de cultiu unifamiliar originari de les alqueries àrabs. Aquesta casa va estar vinculada activitats agrícoles, destacant la tradicional del cultiu de la palmera en l’hort del mateix nom en el qual està situada.

Construïda amb materials de l’entorn, com ara pedra calcària i arenisca, tova, algeps i bigues de fusta d’olivera, palmera i canyís, la seua distribució és la clàssica de les cases del camp d’Elx, de planta rectangular i amb pati central com a element que divideix la part davantera, destinada a habitatge, de la part posterior, destinada a albergar quadres, magatzems, etc. Destaca la seua àmplia façana principal, conformada per una porxada coberta. La superfície de la casa és de 366,24 m², dels quals, 80,92 m² són porxada.

 

El Projecte

L’objecte del projecte ha sigut la Rehabilitació i posada en valor de la casa i del Hort dels Pontos.

S’ha desenvolupat un programa multifuncional utilitzant tots els espais de la casa existent, en dues altures, planta baixa i planta primera. Planta baixa: en el cos de l’edificació principal se situen: una sala d’exposició principal i recepció, sales multiusos, antic armari de rebost i quadra (que formen part de l’itinerari expositiu), cuina, banys diferenciats per sexes i lavabo per a persones amb mobilitat reduïda. Es conserven els dos patis existents, així com la porxada amb orientació sud – aquest. En el cos de l’edificació annexa se situa un magatzem que servirà de suport als espais expositius de l’edificació principal. Planta primera: office per a reunions, sala de descans, i sala multiusos d’exposició. Els canvis en la distribució de la casa actual han sigut mínims i reflecteixen fonamentalment la necessitat de dotar a l’edifici d’una sèrie de serveis necessaris per al correcte funcionament del programa expositiu. L’accés principal a la casa es realitza a través de la porxada sud. Existeix un accés alternatiu situat també en aquesta porxada. L’accés a planta primera es realitza a través d’una escala situada al pati 2.

volver al inicio