BIRDWATCHING
Naturalistes i aficionats a l’albirament d’aus poden trobar en els aiguamolls que jalonen el terme municipal d’Elx espècies residents, migratòries i hivernants singulars i d’escassa presència en el continent europeu.
Els parcs naturals del Fondo i Les Salines, el paratge natural del Clot de Galvany, la franja costanera, el pantà i l’aiguamoll d’Els Bassals acullen (permanentment o de pas) xarxets marbrenc, malvasies capblanques, marinets rossos, agrons rojos, cigonyes, teixidors, fotges cornutes, arpellots de marjals, àguiles peixateres, flamencs, xibecs, becs d’alena, ànecs cullerot, gavines, fotges i gallinetes d’aigua, entre d’altres.
L’empresa il·licitana Avança Tour organitza rutes ornitològiques dins i fora del terme municipal de la ciutat. El Fondo, les Salines, l’illa de Tabarca i el Clot de Galvany són els enclavaments triats.
Bird Watching Spain també realitza visites guiades per la geografia espanyola. Un dels seus paquets estrella és Wetlands, steppe birds and wine (Aiguamolls, aus estepàries i vi), quatre dies de recorregut pels diferents aiguamolls de la Comunitat Valenciana que inclouen les Salines i El Fondo entre els enclavaments naturals on fa parada la ruta.
Descripció: Aquest aiguamoll, integrat en el conjunt de tolles de la partida il·licitana de Balsares i connectat amb les dunes i pinedes del Carabassí, és un excel·lent exemple de les marjals costaners que l’expansió urbanística ha posat en perill. El Clot de Galvany va patir una greu agressió a la fi dels anys setanta, quan va ser sotmès a obres de drenatge i moviments de terra que van alterar la seua fisonomia. Una promotora pretenia dessecar un aiguamoll natural per a crear… un llac artificial. La pressió ciutadana ho va salvar de la destrucció i l’Ajuntament d’Elx es va fer càrrec de la seua recuperació i protecció; el va catalogar com a paratge natural municipal.
Més informació: Clot de Galvany
Descripció: El parc natural de les Salines, de 2.469 hectàrees, està situat en els termes municipals d’Elx (en la seua pedania del Pinet) i Santa Pola (la major part). Comprèn una zona d’explotacions salineras (Bras del Port i Bonmatí), unes tolles d’aigua salobre, una orla de saladars i una franja de platges i dunes. Aquests terrenys van integrar, juntament amb El Hondo, l’extensa albufera il·licitana en la desembocadura del riu Vinalopó, que segueix abocant el seu escàs cabal al mar en aquest punt. Declarat per la Generalitat Valenciana paratge natural en 1988 i parc natural en 1994, apareix en els llistats del Conveni RAMSAR i està classificada com ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus).
Més informació: Parque natural de las Salinas
Descripció: El parc natural del Fondo forma part de l’antiga albufera d’Elx, creada per la desembocadura del riu Vinalopó i dessecada quasi íntegrament entre l’Edat Mitjana i el segle XVIII, per a convertir-la en terreny cultivable.
En aqueixa zona pantanosa, la Companyia de Regs de Llevant va construir en els anys vint del passat segle dos embassaments reguladors (el de Llevant suma 450 hectàrees, mentre que el de Ponent aconsegueix les 650) per a arreplegar i posteriorment distribuir als agricultors, per un canal central, l’aigua elevada des de la veïna desembocadura del riu Segura. Tot aquest conjunt hidràulic està ocult darrere dels canyars i altra vegetació palustre que ofereix un aspecte de gran llacuna natural, completada amb una sèrie de tolles i saladars immersos en un horitzó de cultius i palmerars, que conformen un paisatge excepcional.
Més informació: Parque natural El Hondo