YACIMIENTO ARQUEOLÓGICO L’ALCUDIA

Ser ací, precisament ací, on en 1897 va emergir a la llum una de les mostres més fascinants i conegudes de l’art iber universal: la Dama d’Elx. Emociona evocar-ho en aquest singular espai arqueològic, en les proximitats de la ciutat, amb el fons omnipresent de les palmeres i la llum singular d’aquesta terra, que aconsegueix en alguns capvespres d’hivern dimensions quasi apocalíptiques. Apocalípticament belles…

I emociona també posar-se en contacte, a través dels descobriments de les seues diferents excavacions, del museu, del Centre d’Interpretació i dels moderns mitjans de la tècnica museística, amb el món que, fa milers d’anys, va ser capaç de crear amb les seues mans semblant meravella.

Important jaciment

Les excavacions arqueològiques han convertit el jaciment de l’Alcúdia, d’unes 10 hectàrees de superfície, en un dels més importants d’Espanya. Des del Neolític fins al segle X va constituir l’assentament original de la ciutat d’Ilice, que durant l’època ibera va ostentar la capitalitat del seu territori. Declarada Colònia pels romans, va disposar d’un ampli domini fins al seu declivi, després de la fundació pels àrabs de la nova vila en el seu actual emplaçament.

Després, durant segles va ser terra de labor i pedrera d’on s’obtenien pedres i carreus per als edificis d’Elx i el seu entorn. A la fi del XIX es va implantar el regadiu, la qual cosa va comportar una intensa remodelació del terreny i va propiciar l’aparició de restes antigues, entre d’altres, la Dama d’Elx. Avui es prossegueix aqueixa tasca investigadora i els seus resultats són sempre interessants, tant per a arqueòlegs com per a qualsevol persona que senta curiositat pel passat.

Comencen les excavacions

Des de principis del segle XV, L’Alcúdia és un reconegut jaciment arqueològic objecte de diferents investigacions, que es van veure fomentades després de la troballa de la Dama, en 1897. En 1935, l’arqueòleg Alejandro Ramos Folqués comença les excavacions en la finca, que ja és de la seua propietat i en 1948 decideix, a costa seua, crear el Museu Monogràfic de l’Alcúdia, en el qual va exposar tots els materials trobats; en 1971 el va ampliar. Des de 1996, el museu i el seu jaciment formen part de la Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L’Alcúdia.

Els vestigis visibles s’estenen per tota la superfície del jaciment. Té també un modern Centre d’Interpretació que acull el visitant, i li proporciona un primer acostament a allò que L’Alcudia li ofereix a través d’un audiovisual de 20 minutos.

La gerra de l’Heroi

En les seues dependències es pot admirar una selecció de les peces més rellevants, on destaquen escultures com el guerrer amb pectoral o l’aixeta i gots pintats d’època ibera, com el gran Kalathos (popularment conegut com la ximple del pot, per la cara que la il·lustra) o la gerra de l’Heroi. Mostres prehistòriques al costat de curiosos objectes romans i visigots completen l’exposició.

En la tenda de l’Alcúdia hi ha reproduccions de ceràmica, així com peces de bronze i petits records com a clauers, penjolls i arracades.

Termes, fòrum i basílica

Des d’ací s’accedeix al jaciment, on el visitant coneix in situ tots els sectors fins hui excavats: muralla, termes occidentals i orientals, cases iberes, fòrum i habitatges romans, aljub de Venus, temple iber i basílica cristiana. I, per descomptat, el lloc que més interès desperta: el lloc on en 1897 es va trobar, enterrada al costat de la muralla, la Dama d’Elx, la màxima expressió artística de la cultura ibera. Aqueixa fita es commemora amb una exedra i una reproducció del bust, l’original es conserva en el Museu Arqueològic Nacional, a Madrid.

D’aquestes zones procedeix tota la col·lecció de peces que han donat tanta fama a l’Alcùdia, part de les quals es poden contemplar en el museu, situat en el centre del jaciment, així com en el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE), que porta el nom d’Alejandro Ramos Folqués.

Videoguies

L’Alcudia compta amb un sistema de videoguies, disponibles en castellà, valencià, anglès, alemany i llengua de signes espanyola (LSE).

Són cinc videoguies, concebudes per a ser reproduïdes en altres llocs del jaciment: Centre d’Interpretació, espai central, domus, Dama i basilica cristiana.

Poden obtenir-se de tres formes:

1ª.- llogant un iPod, amb opció d’ulleres Cinemizer, en la recepció.

2ª.- des de l’Apple Store, descarregant gratuïtament una aplicació anomenada L’Alcùdia.

3ª.- a través del seu canal de YouTube.

Dues empreses, Pachamama Educación i Talleralia, organitzen visites teatralitzades, visites guiades, jocs, tallers i diferents nivells d’explicació.

Des d’Elx hi ha un carril bici fins a l’Alcùdia; una vegada allí, tot el recorregut és apte per a bicicleta. També es pot passejar a cavall.

volver al inicio