Exposició
Museu Escolar de Puçol
Del 2 de juny al 2 d’octubre de 2022
En 1901 obrí les portes Casa Barceló, bar situat al cantó de la Corredora amb el carrer Empedrat. La família Barceló regentà l’establiment fins que, en 1932, el traspassà a José Villalobos Soler, qui li canvià el nom, substituint-lo pel que seria conegut fins a l’actualitat, Casa Villalobos.
En 1962, José i la seua esposa, Margarita, traslladen el negoci a un edifici que posseïen a la meitat del carrer Empedrat. Aquest canvi, lluny de ser perjudicial, confirmà les bases del Villalobos com una institució de l’hostaleria en el centre de la ciutat. Sempre ha sigut un bar d’entrepans i tapes fredes, encara que per aquells anys, la propietària de l’establiment preparava alguns plats calents a sa casa (faves cuites, calamars, etc.), plats que després es venien en el bar. Amb el temps, dos dels fills del matrimoni es feren càrrec del negoci: José Antonio i Vicente, juntament amb les seues esposes, Josefina i Manolita. Rere aquests mostradors serviren entrepans del ditet durant dècades.
Aquesta exposició vol reflectir l’ambient del Villalobos de la segona meitat del s. XX, amb el mobiliari original, la representació més fidedigna possible de l’espai i alguns elements anecdòtics, com la rama de plàtans que solia penjar del sostre a disposició de la clientela; o l’espai destinat a botiga darrere del mostrador, que els diumenges es tapava amb una cortina grisa, funcionant igualment d’amagat.
Per la seua barra i les seues taules ha passat quasi la totalitat d’il·licitans i il·licitanes, però també multitud de visitants, atrets/es pels seus famosos entrepans de tonyina, tomata i anxoves, i pels seus cartutxos d’envinagrats en paper d’estrassa. I és que aquest bar era un exponent de primer ordre del costum tan valencià d’esmorzar a mitjan matí, esdeveniment que, en la nostra peculiar idiosincràsia, serveix de punt de trobada per a persones de tota condició.
En la seua última etapa, amb Vicente Villalobos al front, es creà una Associació d’Amics del Villalobos, formada per un nodrit grup d’il·licitans que es reunia els dijous de matí en el bar per a esmorzar i gaudir de la mútua companyia. Aquesta cita es convertí, a poc a poc, en un acte social al qual es convidà personatges il·lustres de diversos àmbits. En l’actualitat, l’Associació -que continua celebrant les seues reunions- manté una activa agenda social.
La pandèmia avançà uns mesos el tancament d’aquest emblemàtic local, que estava previst que es produïra amb la jubilació de Vicente la tardor de 2020. Se’ns privà als/les il·licitans/es d’un acte final que estiguera a l’altura dels 119 anys de trajectòria del Bar Casa Villalobos. Amb aquesta mostra es vol retre un sentit homenatge al Villalobos i a la família que l’ha regentat fins al final. Un lloc entranyable i molt estimat en la ciutat que, per un temps, torna a obrir les portes en el Museu Escolar de Puçol.
L’exposició romandrà oberta al públic durant tot l’estiu, fins al pròxim 2 d’octubre de 2021.
Horari de l’exposició: dilluns a divendres de 9 a 13.30 i de 16 a 18 h; dissabtes i diumenges d’11 a 14 h; festius consultar. (Juliol i agost: dilluns a divendres de 9 a 13.30 h; dissabtes i diumenges d’11 a 14 h.)
Preu (inclou l’entrada al museu):
General: 3 €
Il·licitans, estudiants, jubilats i discapacitats: 2 €
Menors de 10 anys gratis.
Dimecres per la vesprada gratuït.
#MuseoPusol #MuseuPuçol #ProyectoPusol #ProjectePuçol #Elche #Elx #cultura #CampdElx