Podem enquadrar el començament de les processons de Setmana Santa a Elx a la fi del segle XVI i el seu antecedent més antic l’any 1581 en què hi ha referències documentals on es fa constar que aquest any es funda la Confraria de la Sang de Crist, la qual tenia la seu en la Capella de l’Hospital de la Caritat de la Vila. Aquesta confraria va incorporar diverses imatges al seu patrimoni, en concret, un Crist Lligat a la Columna, l’Ecce-Homo i un Crist Nazareno, posteriorment i en l’esmentat segle XVI per a completar les escenes de la Passió, en la Processó del Divendres Sant, es va incorporar la Imatge de la Verge de la Solitud, patrona dels nobles d’Elx i la Imatge del Sant Crist que es venerava en l’Església de Santa María.
Actualment a la Setmana Santa Il·licitana participen trenta-una Confraries o Germandats, formades per més de sis mil set-cents confrares que fan trenta-tres processons que transcorren des del matí del Diumenge de Rams al matí del Diumenge de Resurrecció.
Per Setmana Santa es representa La Passió pel Grup Cultural Jerusalem. La Passió és una obra de tall clàssic, en la qual s’escenifiquen els episodis evangèlics que narren els successos protagonitzats per Jesucrist des de l’entrada a Jerusalem, passant per la seua Crucifixió i Mort fins a la seua Resurrecció. Declarada Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.
Diumenge de Rams
La primera dada documental que existeix referent al Diumenge de Rams, es remunta a l’any 1371, ja que es … La processó del Diumenge de Rams va ser declarada d’Interès Turístic Internacional el dia 22 de Julio de l’any 1997
La Passió d’Elx
Escenifica els moments més importants de la Passió de Jesucrist. Està declarada “Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana”.
Processó General i Sant Enterrament
És la Processó més antiga de la Setmana Santa Il·licitana, des del segle XVI fins al segle XIX només es realitzava aquesta processó durant la Setmana Santa Il·licitana.
Concert Divendres de Dolors.
Tradicional concert del Divendres de Dolors a càrrec de la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx. Basílica de Santa Maria.
La Trencà del Guió
Una de les tradicions més importants de la Setmana Santa Il·licitana és la Trencà del Guió que es realitza a l’arribada de la Verge dels Dolors a la Plaça Major en la nit del Divendres Sant.
Processó dels Al·leluies
Els orígens d’aquesta processó daten del segle XVIII, es realitza del Diumenge de Resurrecció entre les imatges del Santisimo Crist Ressuscitat i la Patrona de la Ciutat, la Verge de l’Assumpció.
Dilluns Pasqua (Dia de la Mona)
El 1r i 2n dilluns després de la Setmana Santa és tradicional celebrar el Dia de la Mona. Una excusa per a eixir a gaudir de la naturalesa acompanyats sempre de gastronomia típica elaborada per a l’ocasió.