Segons la tradició, en la matinada del 28 de desembre de 1370, el guardacostes Francesc Cantó, que vigilava la costa il·licitana, va descobrir entre les aigües de la mar un bagul que contenia la imatge de la Verge de l’Assumpció i la consueta, el llibre amb els versos, la música i les indicacions escèniques per a la representació del Misteri d‘Elx. Tots els anys es realitza en la seua commemoració una romeria des de Santa Pola fins a Elx.
L’eixida de la romeria és el dia 28 de desembre de matinada, des de la platja del Tamarit (Santa Pola) fins a l’Hort de les Portes Encarnades, a Elx. Cada 28 de desembre, a les 15.00 hores, des de l’Hort de les Portes Encarnades, Cantó ix a cavall per a anunciar la troballa al Consell. Després de la publicació d’un bàndol, ix una comitiva per a recollir el bagul.
Arribats a l’Hort de les Portes Encarnades, es traslladarà la Verge en processó fins a la basílica de Santa María. Un dia després, el 29 de desembre de matí (dia de la festivitat) té lloc la processó de la Vinguda de la Verge, en la qual la imatge està acompanyada en el seu tron per xiquets i xiquetes vestits d’angelets. Les festes de la Vinguda de la Verge estan declarades Festes d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d’Interés Cultural de la Comunitat Valenciana.
28 de desembre
De matinada: eixida d’autobusos gratuïts al Tamarit des de la porta del MAHE (al costat del Palau d’Altamira) on tindrà lloc la representació de la troballa de l’Arca de la Verge. 5.00 h: autobús gratuït des de l’Hort de les Portes Encarnades (des d’aquest punt eixirà un únic autobús a les cinc del matí).
7.00 h: a la platja del Tamarit representació de la troballa de l’arca amb la imatge de nostra Senyora de l’Assumpció pel guardacostes Francesc Cantó. A continuació, santa Missa. Al seu terme s’iniciarà la romeria fins a Elx. La imatge de la Santíssima Verge serà col·locada sobre una carreta de bous i se seguirà el camí Vell de Santa Pola. La romeria realitzarà una parada a l’altura del Rio Safari. Quan arribe a l’Hort de les Portes Encarnades, la imatge de la Verge quedarà exposada per a la veneració dels fidels fins als actes de la vesprada.
15.00 h: una potent bombà anunciarà l’inici de la carrera del llegendari guardacostes Francesc Cantó, qui a la seua arribada a la plaça de Baix, donarà la notícia de la troballa de la imatge de la Verge de l’Assumpció. Lectura del ban i inici de la romeria cap a l’Hort de les Portes Encarnades. A l’arribada es procedirà al tret d’una traca aèria, de 2 quilòmetres de longitud, i potent coetada. A continuació romeria-processó, per a traslladar la imatge de la nostra patrona a la Basílica de Santa Maria on li donarà la benvinguda el Rnd. Sr. Joaquín Rodríguez Mas, director espiritual de la delegació de l’Opus Dei a Barcelona. A continuació, s’interpretarà l’himne de la Vinguda de la Verge dirigit pel Mestre de Capella.
15.30 h: romeria des de l’Ajuntament fins a l’Hort de les Portes Encarnades i retorn a Santa Maria, acompanyats d’heralds, gegants i capgrossos, a més dels diferents ens festers.
29 de desembre
11:00 h. Tret d’una traca aèria pel mateix recorregut de la processó. En finalitzar aquesta, solemne processó amb la imatge de la Verge de l’Assumpció en el seu Tron dels angelets. Es proveirà de veles als fidels que desitgen acompanyar la nostra patrona en la processó. A l’entrada de la processó a la basílica s’entonarà l’himne de la Vinguda de la Verge i, al seu terme, se celebrarà la missa solemne, en la qual participarà l’Escolania del Misteri dirigida pel Sr. Javier Gonzálvez. Al final de l’Eucaristia es procedirà al llançament d’una mascletà en el pont d’Altamira.
12.00 h: missa en honor a la Verge de l’Assumpció a la Basílica de Santa Maria.
30 de desembre
20.00 hores. Santa Missa en sufragi dels Socis de la Vinguda de la Verge morts. En finalitzar, tret de la Palmera fi de festes. Des de la Torre del Campanar de la Basílica de Santa María.