PROJECTE VÍBORA
Projecte Víbora (escurçó)
A l’agost de 1991, organitzat pel grup il·licità Esbart Zero i el grup internacional Kunst for livet (Art per la vida) de Dinamarca, tingué lloc a Elx la pintura mural sobre el llit del riu Vinalopó al seu pas per la ciutat. El caràcter serpentejant del llit del riu, i els dissenys independents de les representacions, feren que l’obra col·lectiva i multicultural es denominara Projecte Víbora. Una intervenció pictòrica en l’espai públic que amb els seus 1.200 m de llarg per 14 d’ample i el llit del riu enmig figurà en el Llibre Guinness dels Rècords com «Mural més gran del món».
Des dels seus orígens, el Projecte Víbora volgué ser un element d’unió entre les dues parts de la ciutat, dividides pel riu Vinalopó. Així com a lloc significatiu per als qui gusten dels llenguatges poètics, amb oferta de participació a tots els artistes i la societat en general. El Projecte Víbora cobrava així la seua carta de naturalesa d’art democràtic i d’art efímer.
Projecte Víbora II
Vint-i-tres anys després, en la primera setmana d’agost de 2014, amb la col·laboració i l’organització del grup il·licità PornoStars i els artistes urbans de la seua influència, es dugué a terme el Projecte Víbora II. Aquesta vegada, gràcies als nous trams de canalització del llit del riu, la longitud assoliria els 2.700 m. Però la diferència fonamental entre la primera «Víbora» i la segona seria la major participació en aquesta última de la ciutadania. Proporcionant a la vista, des dels ponts i les ribes del riu, un dels espectacles més bells que s’hagen pogut veure mai: la visió de més de 1.500 persones dedicades a canviar la pell de la seua Víbora. I un meravellós fons d’imatges.
En l’actualitat, el Projecte Víbora II es presenta als visitants com una bonica excursió o ruta de passeig al voltant del riu Vinalopó i la seu a galeria d’art urbà, amb la poètica del pas del temps sobre la superfície de les representacions. També, com a recurs didàctic per a l’educació artística.
Es pretén que la Víbora d’Elx canvie la seua pell cada cinc anys.
Firmat per Juan Llorens
http://www.proyectovibora.com